keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Voi mikä päivä!


Voi mikä päivä! Kävimme kahdessa koulussa Nabyogan alueella, molemmat julkisia kouluja. Kouluahan Ugandassa käydään useita vuosia, ongelmana on lapsien suuri määrä ja opettajien vähyys ja osaaminen. Kun luokalla on sata oppilasta ja yksi opettaja tai koulussa on 988 oppilasta ja kuusi opettajaa, voi vain aavistaa mitä siellä opitaan. Yksi haaste on myös se, että kodintyöt estävät kouluunmenon, matka kouluun voi olla pitkä tai perheellä ei ole varaa välttämättömiin koulutarvikkeisiin.

Pikku huomio: olimme shillinkimiljonäärejä hetken! Rahoissa on paljon nollia, tonneilla ostetaan pikkutavaroita. 1000 shillinkiä =0,24 euroa.


Liikkis kohtaaminen pikkuisen tyttösen kanssa.


Joillakin koululapsilla oli mukana myös vauvaikäisiä sisaruksia, tässä heistä yksi.


Luokassa oppilaita oli paljon mutta hyvässä kurissa ja nuhteessa. Opettaja oli auktiriteetti.


Tässä tytöt opettavat terveyssiteiden tekoa. Tytöt joutuvat jäämään pois koulusta kuukautisten aikana, mutta nyt kun heille on opetettu miten kestositeitä voi valmistaa ja miten käyttää, on koulunkäynti mahdollista niinäkin aikoina. Koulussa myös opetetaan, että se on luonnollista naisena, jolloin pojatkin lopettavat pilkkaamisen. Nämä tytöt opettavat taitoa myös äideille.


Tässä näytetään kuvia kännykästä. Se ehkä alkoi muutaman lapsen kanssa, mutta aika nopsaan lapsia on ympärillä niin, ettei kummia enää näy


Tässä lounaamme. Maniokkisosetta, riisiä, kanaa. Vasta kun olimme syöneet liian suuret annoksemme kiltisti loppuun, kuulimme että lapset saavat meidän jämiä ja sen mitä on jäänyt. Pienemmälläkin olisimme pärjänneet... 



Loistava oppitunti kolmannelle luokalle. Opettaja aktivoi, toisti asiaa usein, hyvälle vastaukselle taputettiin, yhdessä lausuttiin ja opettaja olisi käynyt estradille esiintymään. Kun kaikki oli taululla, annettiin tehtävä, jossa piti tehdä kaikki uudestaan. Helppoa niille, jotka saivat ksikki vihkoon. Aihe oli poultry, eli lintueläinten hoito, englanniksi.

Jos alkuun kuvittelin, että nämä ihanat ihmiset olivat mun kiinnostukseni kohteina noin yhtäkkiä huomasin, että noin sata silmäparia seurasi herkeämättä minua ja muita kummeja. Me taisimmekin olla kohteina. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti