perjantai 9. helmikuuta 2018

Uusi pävä, uudet kujeet


Saman puun alle kokoonnuimme jälleen Kirewaan . Kävimme läpi organisaatioita, joiden toimintaa WV on tukenut. 
Meitä kummeja lähinnä oli kyläyhteisöjen vapaaehtoisten yhdistys COVA. 


COVA vastaa sponsoroinnin kirjeenvaihtoa, eli käy kummilapsen luona monitoroimassa lapsen, tuo mahdollisen kirjeen tai paketin ja neuvottelee esim. sponsorin lahjarahan käytöstä. Tämä tapahtuu joka 90. päivä, eli käytännössä kerran kolmessa kuukaudessa. Kirewan lapsen kummi saattoi löytää paikallaolleista vapaehroisista juuri oman kummilapsensa kirjeenvaihdosta vastaavan henkilön. WV on kouluttanut vapaaehtoisia ja tukenut heidän toimintaansa.



Välillä piti neuvonpito lopettaa, kun lounastamme oltiin tuomassa.  Ovat nuo pään päällä kantajat taitavia ja vahvoja!  

Seuraavaksi oli esitysvuorossa KFDA Kirewan farmers development association. Se vastaa maanviljelystukitoimenpiteistä Kirewassa. Se on maanviljelijöiden tuotanto-, markkinointi- ja koulutusalusta. Se on perustettu v.2009 ja WV on tullut mukaan tukemaan toimintaa. Pyrkimys on muodostaa maanviljelijäryhmiä, jotka esim. yhteisesti varastoivat tuotteensa ja myyvät vasta kun saavat kunnon hinnan. Tällaisia ryhmiä yhdistyksessä on nyt 135. Maanviljelijöitä rohkaistaan myös säästämään.  

Hunajantuotanto on yksi yhdistyksen tukema toiminta. Hunajaa puristetaan itse, se purkitetaan, mitataan esim sen kosteuspitoisuus ja purkin kylkeen liimataan etiketti ja mitatut arvot.
Mehiläiskennot

Tässä hunajaa purkissa etiketteineen,  hinta 1000 sillinkiä, 25 senttiä.


Ugandassa on pahin kuivuus sitten 10 vuoteen. Viime vuonna sadekausi oli kuivempi. Tärkeää esim on nyt jalostaa lajikkeita, jotka kestävät kuivuutta. Tätä työtä tehdään yhdistyksen toimesta, vartetaan kestävämpää lajiketta kasviin.  Näin saatuja taimia myydään viljelijöille .

Kolmas organisaatio on pankki. Se antaa lainoja jäsenilleen ja tallettaa säästöjä. Tällä tavalla voi esim aloittaa liiketoiminnan tai ottaa hätäapulainan.

Pankin konttori.
Kaikki organisaatiot toimivat järjestelmällisesti, kirjaavat tarkasti toimintansa, kehittävåt toimintaansa. Kaikki tapahtuu paikallisten voimin, WV taustatukenaan auttamassa kouluttaen ja opastaen.

Kävimme myös mallikeittiössä: energiaa säästävä uuni ja astioiden kuivausteline tarpeeksi korkealla, jotta eläimet eivät siihen yltäisi .



Kyliä kiertäessämme törmäsimme myös tähän ongelmaan: pömppövatsa ja laihat käsivarret kielivät proteiinin puutteesta. Tämä kylä oli vasta alussa avustustyön suhteen.


Viimeisenä kävimme tutustumassa naisten säästöryhmään. Tapasimme joukon naisia, jotka perustivat säästöryhmän ja alkoivat ottaa lainoja saadakseen elinkeinon. Yksi pyykkäsi, yksi myi vanhoja vaatteita, kuka mitäkin. Voitolla hankittiin tarpeellista, kuten yksi hankki lehmän. Naiset vaikuttivat voimaantuneilta, he olivat pystyneet vaikuttamaan omaan elintasoonsa. Hiukan meitä toki närästi kun yksikin raskaana oleva oli ottanut miehensä takaisin, vaikka tuo oli hänet jättänyt! Ja muuten: aika moni noista naisista oli raskaana....

Olimme monen ryhmän ja monen kylän vieraina. Näimme ja kuulimme yhtä monta tanssia, laulua, tervetuliaispuhetta, jäsenten esittelyjä, kiitospuhetta ja kaikkien edistysaskelien listaamista. WV oli ollut kaikissa jotenkin mukana. Usein WV oli hankkinut välineitä, milloin kaivon, milloin stetoskoopin. Usein WV mainittiin koulutuksen antajana. 

Myös me annoimme kaikkemme: tanssiinkutsuista emme kieltäytyneet ja beaver-song esitettiin aina sopivassa välissä.

Ota esiin kamera, yritä ottaa kuva, ja kuvassa on kymmeniä silmäpareja!  Ja aina yhtä innostava on nähdä kuva kamerassa! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti